Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ-Μάθημα 1ο-Τετάρτη 4 Οκτωβρίου,7μ.μ.



Εισηγητής: Ζήσης Μητλιάγκας,  Φιλόλογος



ΘΕΜΑ: Το Δημοκρατικό πολίτευμα, διαχρονικά.
Η πιο μεγάλη προσφορά του Ελληνισμού
στην ανθρωπότητα. Σύγκριση με αλλά πολιτεύματα.
                Θεοκρατία- Ολοκληρωτισμός – Δογματισμός.


Στο 16ο διδακτικό έτος εισέρχεται το πνευματικό μας Συμπόσιο «Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας» που γίνεται κάθε Τετάρτη, ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα ομιλιών Σωκράτη Μικρού. Τα μαθήματα αναφέρονται στα προϊόντα του Ελληνικού Πνεύματος, από την Αρχαία Ελληνικά χρόνια, την Ελληνιστική περίοδο, το Βυζάντιο και την νεώτερη Ελλάδα. Ακόμα γίνονται εισηγήσεις για τα προϊόντα του Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου Πολιτισμού.

Με το Δημοκρατικό πολίτευμα από τη γέννηση του ως τις μέρες μας θα ασχοληθεί στην αρχή ο φιλόλογος Ζήσης Μητλιάγκας, εμπνευστής και θεμελιωτής αυτής της μοναδικής και αξιόλογης πνευματικής και πολιτιστικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Η Δημοκρατία ( Δήμος = λαός, και κράτος = εξουσία) είναι η πιο μεγάλη προσφορά του Ελληνικού Πολιτισμού στην ανθρωπότητα.
Και τούτο γιατί, εάν τα πολιτεύματα κρίνονται από τη μορφή ζωής που δημιουργούν και τα προϊόντα που παράγουν (Δημοσθένης) κανένα άλλο πολίτευμα δεν δημιούργησε τέτοιες συνθήκες ζωής και λειτουργίας, με αποτέλεσμα την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών, όσο το Δημοκρατικό πολίτευμα.
Και αυτό γιατί, όπως λέει ο Περικλής στον Επιτάφιο, το Δημοκρατικό πολίτευμα απελευθερώνει, ενεργοποιεί και αξιοποιεί όλο το ανθρώπινο δυναμικό μιας κοινωνίας, γι’ αυτό και η αξιόλογη πρόοδος.
Θα δούμε λοιπόν το πώς και το γιατί  γεννήθηκε στην Ελλάδα το Δημοκρατικό Πολίτευμα από τον 6ο πΧ αιώνα στις αρχαίες Ελληνικές πόλεις, τα θετικά αποτελέσματα για τους ανθρώπους, καθώς και τις αρνητικές πλευρές και θα το συγκρίνουμε με άλλα πολιτεύματα που επικρατούσαν κατά καιρούς στις ανθρώπινες κοινωνίες, «αι των ολίγων πολιτείας» όπως τις ονόμαζαν οι πρόγονοι μας. Τα σχετικά με τα πολιτεύματα θα πλαισιώσουν κείμενα, που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε άμεσα τον τρόπο που οι Αρχαίοι Έλληνες ένιωθαν και βίωναν αυτά τα πολιτεύματα.

Στην επιτυχία και στην μακροημέρευση του Πνευματικού μας Συμποσίου έπαιξαν ρόλο αξιόλογοι πνευματικοί άνθρωποι της περιοχής μας, κυρίως εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί δάσκαλοι από το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Πλην του πρώτου εισηγητή σημαντικό ρόλο στην εδραίωση και επιτυχία  έπαιξαν οι : Πασχαλέρης Θεόφιλος, Αλεξάνδρα Μπαϊρα. Φάκας Φιλοκτήμων,  Δεληγίωργης Γιώργος, Ανδρονίδης Θεολόγης, Τζήκα Φανή, Νότας Θωμας, Σάσα Μωυσίαδου, Γιώργος Κράιας, Φρόσυνη Σαραντέα, Φανη Κεχαγιά, Γκεστούλη Λεμονιά, Ζηνοβία Χρηστάκου, Κωστούρος Γιώργος, Ζηνοβία, Θανάσης Μπαντές, Γιώργος Σιαπαρδάνης, Απόστολος Καρύδας, Τσακιρίδης Παύλος, Μπαγανά Δώρα, Φαρμάκης Δημήτρης, Ταχινοζλής Νίκος,  η Σχολική Σύμβουλος Πηνελόπη Τζιώκα,  Πάνος  Νοτοπούλος (ΤΕΙ) και ο  Λυπούρλης Δημήτρης (ΑΠΘ). Σημαντική είναι και η προσφορά του δραστήριου Συνδέσμου Φιλόλογων Ν. Σερρών. Τη νέα διδακτική περίοδο θα πλαισιώσουν, εκτός από τους προηγούμενους, και άλλοι άνθρωποι των γραμμάτων της περιοχής μας και ευρύτερα.

Τα μαθήματα  στήριξαν οικονομικά η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών (κ. Μωυσιάδης) και λειτουργικά ο Δήμος Σερρών (κ. Αγγελίδης).
Ακόμα ως Χορηγοί μας ενισχύουν η ΑΕ. ΘΕΡΜΗ Σερρών (Τηλεθέρμανση) και η ΑΕ Ουστριάς ( εμπορία αυτοκινήτων).
Τα μαθήματα παρακολουθούν αδιάλειπτα πολλές δεκάδες συμπολιτών μας,. Είναι μαθήματα ελευθερίας, δεν υπάρχουν εγγραφές, ούτε εξετάσεις, ούτε βαθμολογίες, Ακόμη δεν πληρώνει κανείς μαθητής και ούτε πληρώνεται κανείς εισηγητής.

Οι εισηγητές των μαθημάτων αλλά και το πλήθος μαθητών – συμπολιτών μας νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε και δημοσίως πρώτα – πρώτα τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας  κ.κ. Θεολόγο και το Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο που μας φιλοξενεί εδώ και πολλά χρόνια, την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, το Δήμο Σερρών και τους Χορηγούς που αναφέρθηκαν για την συμπαράσταση τους.
Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.
Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Χορηγοί: η Α.Ε. Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)
          και  η Α.Ε. Ουστριάς (εμπορία αυτοκινήτων)  

Για το Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο
Ζήσης Μητλιάγκας
Φιλόλογος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου