Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Η Βλαζάκη «παγιδεύει» τον Τζιτζικώστα στο «Βήμα του Αποστόλου Παύλου»


του Γιώργου Ροδάκογλου
Παγίδα «στήνει» στον Απόστολο Τζιτζικώστα η Γ.Γ του ΥΠ.ΠΟ Μαρία Βλαζάκη
με φόντο το (ΣΕΣ 2014 -2020) στέλνοντας για μια ακόμη φορά προς έγκριση χρηματοδότησης το φάκελο των «Οθωμανικών λουτρών» και όχι το φάκελο του «Βήματος του Αποστόλου Παύλου»
Ενώ από την πρώτη στιγμή διαμηνύθηκε τόσο στην ίδια όσο και στη Προϊσταμένη τη Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη ότι προτεραιότητα της περιφέρειας αποτελεί η ανάδειξη του Ορθόδοξου μνημείου, η ίδια εξακολουθεί να επιμένει στις θέσεις της βάζοντας τρικλοποδιές σε όποιον δε συντάσσεται με τις επιταγές της.
Με την τακτική αυτή η κυρία Βλαζάκη και ενώ στενεύουν τα χρονικά περιθώρια ,για την επαναυποβολή των τεχνικών δελτίων όσων έργων κρίθηκαν «ανώριμα», ουσιαστικά επιδιώκει να απενταχθεί οριστικά από το ΕΣΠΑ και το έργο του «Βήματος του Αποστόλου Παύλου» εμφανίζοντας ως υπεύθυνο τον κύριο Τζιτζικώστα,σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να στρέψει την τοπική κοινωνία εναντίον του.
Η ανάδειξη όμως του «Βήματος του Αποστόλου Παύλου» αποτελεί προτεραιότητα και για τον Δήμαρχο Βέροιας Κωνσταντίνο Βοργιαζίδη .
Την περίοδο αυτή μάλιστα μαζί με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται στο στόχαστρο μιας μερίδας στρατευμένων υποστηρικτών Οθωμανικών αρχαιοτήτων με στοχευόμενη δράση στο διαδίκτυο, που έως και ανθελληνική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.
Βλαζάκη και Κοταρίδη από την πλευρά τους επιμένουν για τα «Οθωμανικά λουτρά» ενώ είχε καταστεί σαφές ότι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ είναι συγκεκριμένα για το νομό Ημαθίας, εκτός της Βεργίνας.
Η Αγγελική Κοτταρίδη ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από την άρνηση του περιφερειάρχη και δείχνει να αγνοεί ότι πήρε από το νέο ΕΣΠΑ 5 εκ. για το παλάτι των Αιγών, άλλο 1,5 εκ. για τη Βεργίνα και ότι είναι στο σχεδιασμό προς έγκριση, περίπου 800.000 ευρώ για «το Βήμα του Αποστόλου Παύλου» ενώ διεκδικούσε το ίδιο ποσό για τα «Οθωμανικά λουτρά».
Η εμμονή όμως της κυρίας Κοτταρίδη στις Οθωμανικές αρχαιότητες δεν είναι τυχαία και ίσως απορρέει και από την εμμονή της στενής της φίλης Μαρίας Βλαζάκη της οποίας τον ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο στο νομό Ημαθίας καθώς προωθεί χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για την αναστήλωση δυο τεκέδων στα Φάρσαλα και 5 εκατομμυρίων ευρώ για την ξύλινη στέγη στο τέμενος Βαγιαζήτ.
Η ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΛΑΖΑΚΗ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗ
Υποστηρικτής όμως όλων αυτών των ενεργειών και πίσω από την κυρία Κοτταρίδη ήταν από την πρώτη στιγμή η Γενική Γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ Μαρία Βλαζάκη .
Η στενή σχέση και η φιλία τους αναπτύχτηκε πριν από τρία χρόνια όταν μαζί με την αρχαιολόγο Τζένη Βελένη συνέταξαν ένα πόρισμα εναντίον του μνημείου της Αμφίπολης.
Στο πόρισμα αυτό παρουσίαζαν το μνημείο του τύμβου Καστά ως ρωμαϊκό δημιούργημα και όχι ως Μακεδονικό, σε μια προσπάθεια συντονισμένης υποβάθμισης του, καθώς από τότε διέβλεπαν στον ορίζοντα ,τα ΕΣΠΑ να έρχονται.
Μια απρόσμενη εξέλιξη όμως περίμενε την προϊστάμενη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας αφού με τη ανάληψη των καθηκόντων της η νέα υπουργός Λυδία Κονιόρδου την απομάκρυνε από το ΚΑΣ θεωρώντας της ως υπεύθυνη για το σκάνδαλο του ρωμαϊκού πορίσματος, αλλά και σε μια προσπάθεια να μη χρεωθεί η ίδια τα όσα συνέβησαν επί της θητείας των προκατόχων της.
Η εξέλιξη αυτή όμως προκάλεσε και την αντίδραση της Γ.Γ Μαρίας Βλαζάκη η οποία σε ένδειξη συμπαράστασης και σε μια προσπάθεια να «χρυσώσει το χάπι» στη φίλη της, και προκειμένου να μη τη δυσαρεστήσει για την έως τώρα συνεργασία τους , της υποσχέθηκε ότι θα εντάξει τελικά τα Οθωμανικά λουτρά στο ΕΣΠΑ.
Αυτό όμως για να το πετύχαινε θα έπρεπε να προκαλέσει ένα τεχνητό «μπλακάουτ» ώστε να θέσει στη συνέχεια θέμα ανακατανομής κονδυλίων.
Έτσι οι φάκελοι τεσσάρων έργων που εστάλησαν από το ΥΠ.ΠΟ προς έγκριση από την Π.Κ.Μ είχαν σοβαρές ελλείψεις και δικαίως κρίθηκαν ως «ανώριμοι» κάτι στο οποίο τελικά στόχευε η ίδια η κυρία Βλαζάκη.
Αυτή η τεχνηέντως ενορχηστρωμένη πίεση από πλευράς ΥΠ.ΠΟ , εκδηλώθηκε αρχικά με τη μορφή της αδράνειας και σε δεύτερη φάση με τη μορφή μιας πλήρους αδιαφορίας.
Η κυρία Βλαζάκη όμως φαίνεται πως υποτίμησε τον κύριο Τζιτζικώστα και δεν περίμενε ότι θα έπραττε το αυτονόητο με αποτέλεσμα να βρεθεί η ίδια σε αδιέξοδο και να εκτεθεί ανεπανόρθωτα ένα ολόκληρο υπουργείο.
Σε ότι αφορά στο τεχνικό δελτίο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πέλλας έργο ύψους 990.000 ευρώ για το ανάκτορο της Πέλλας, θεωρήθηκε άρτιο από τις υπηρεσίες τις Περιφέρειας ενώ υπό εξέταση είναι όλα τα υπηρεσιακά έγγραφα που αφορούν στην ανασκαφή της Αμφίπολης της οποίας το τεχνικό δελτίο αναμένεται να κατατεθεί, εντός των ερχόμενων ημερών, έργο ύψους 1.5 εκατομμυρίου ευρώ.
πηγη thousandnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου