Τα δίνει «όλα για όλα» ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει ευρωεκλογών
και πλέον ομολογεί, απροκάλυπτα, ότι στόχος των παροχών που ανακοίνωσε προ
ημερών είναι η εκλογική διάσωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν δεινή ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις ευρωεκλογές, με διαφορά που πιθανώς να είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί ιστορικά, ο πρωθυπουργός δεν τηρεί πλέον, όπως σημειώνουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι, ούτε τα προσχήματα.
Η πιο χαρακτηριστική του φράση είναι αυτή που χρησιμοποίησε προχθές, στο δελτίο ειδήσεων του Kontra, όπου είπε:«Ξέρει ο συνταξιούχος που μας παρακολουθεί ότι η σύνταξή του θα είναι στο ψηφοδέλτιο που θα πάρει την Κυριακή και θα βάλει στην κάλπη».
Αντιδράσεις για τη δήλωση Τσίπρα για τις συντάξεις
Η πρωτοφανής ομολογία ότι οι παροχές δίδονται έναντι της θετικής ψήφου για την κυβέρνηση δεν πέρασε απαρατήρητη από τα κομματικά επιτελεία και η πιο χαρακτηριστική αντίδραση ήταν αυτή του υποψηφίου ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιώργου Καμίνη, που έγραψε στο Twitter:
«Ο κ. Τσίπρας ομολογεί κυνικά ότι κρατά ομήρους τους συνταξιούχους με αντάλλαγμα μια ψήφο. Ξεχνά ότι το Ισχυρό Κοινωνικό Κράτος είναι Δικαίωμα για Όλους. Στις 26 Μάη, στείλε του Μήνυμα Αλλαγής!».
Αν η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα, που γυρίζει την πολιτική ατζέντα στο «Τσοβόλα δώσ' τα όλα», δεν έγινε μείζον θέμα στην πολιτική αντιπαράθεση, στο φίνις της καμπάνιας, αυτό έχει να κάνει με την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποφύγει τις πολωτικές αναφορές, που συσπειρώνουν το εκλογικό ακροατήριο του κ. Τσίπρα, και να δώσει έμφαση στο πρόγραμμα της ΝΔ.
ΝΔ και ΚΙΝΑΛ κάνουν λόγο για κυνική αντιμετώπιση της εκλογικής καμπάνιας
Η αναφορά όμως, όπως επισημαίνουν στελέχη τόσο της ΝΔ όσο και του ΚΙΝΑΛ, δίνει μια σαφή γεύση της κυνικής αντιμετώπισης της εκλογικής καμπάνιας και των δημοσίων οικονομικών από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και της ετοιμότητάς του να «τινάξει την μπάνκα στον αέρα» προκειμένου να διασωθεί εκλογικά.
Άλλωστε ο κ. Τσίπρας σε άλλη του συνέντευξη, σε ραδιοφωνικό σταθμό, έδωσε και τη συνέχεια του συλλογισμού του και του απροκάλυπτου διλήμματος που θέτει στους ψηφοφόρους. Σημειώνοντας ότι αν εκλεγούν οι συντηρητικοί στην Ευρωβουλή, θα υπάρξει αντίδραση της Κομισιόν στο πακέτο παροχών του ΣΥΡΙΖΑ, και πιθανώς ορισμένα μέτρα που ανακοίνωσε να ακυρωθούν.
Ενώ με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε, τέτοιου είδους εκβιασμοί δεν θα περάσουν…
Το «χαρτί» της «κόντρας» με τους εταίρους
Ούτε αυτή η δήλωση πέρασε απαρατήρητη από τα κομματικά επιτελεία, καθώς δείχνει, σημειώνουν, και την επίγνωση του κ. Τσίπρα των αντιδράσεων των δανειστών στην παροχολογία, και της διογκούμενης δυσπιστίας πλέον των αγορών και των επενδυτών στις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για «επιστροφή στην κανονικότητα».
Ενώ δίνει και μια γεύση της στρατηγικής Τσίπρα ενόψει εθνικών εκλογών. Οπου -όπως λένε στην αντιπολίτευση- δεν θα διστάσει να παίξει και πάλι το χαρτί της κόντρας με τους εταίρους, επιδιώκοντας να συσπειρώσει και πάλι το κοινό που ψήφισε «Οχι» στο δημοψήφισμα.
Η στρατηγική Τσίπρα όμως έχει και πολλά ρίσκα. Οπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές, το παρελθόν έχει δείξει ότι οι παροχές στο παρά πέντε της κάλπης δεν αποδίδουν εκλογικά. Κάτι ξέρει επ’ αυτού ο Κώστας Σημίτης… Και η αλήθεια είναι ότι, παρά το γενναίο πακέτο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, η ψαλίδα δεν κλείνει.
Οι πολίτες δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αλλάξουν τη ψήφο τους
Δεύτερον, όπως έχουν δείξει οι πρόσφατες έρευνες, οι ψηφοφόροι έχουν φυσικά πλήρη επίγνωση της σκοπιμότητας των προεκλογικών παροχών και δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αλλάξουν την ψήφο τους.
Αντίθετα, ορισμένοι αποδίδουν τα μέτρα Τσίπρα στην πίεση που ασκεί στην κυβέρνηση το πακέτο των φορολογικών μειώσεων που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τρίτον, η απογοήτευση των συνταξιούχων για τη λεγόμενη «13η σύνταξη», που κατατέθηκε κουτσουρεμένη, προκάλεσε την αγανάκτησή τους, ενώ απογοήτευση φυσικά προκάλεσε και η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά, που αποτελούν ήδη παρελθόν.
Η αντίδραση της Κομισιόν μετά τις εκλογές
Τέταρτον, αναμένεται αμέσως μετά τις ευρωεκλογές σκληρή αντίδραση της Κομισιόν. Η έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί στις 5 Ιουνίου, λένε οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, θα δικαιώνει την εκτίμηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για το μειωμένο πρωτογενές πλεόνασμα. Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι εταίροι θα ζητήσουν μέτρα για να καλυφθεί το κενό.
Με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αρνηθεί φυσικά να πάρει μέτρα, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου για τις εθνικές εκλογές, η κρίση πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα επιτόκια δανεισμού, το οικονομικό κλίμα και τις ξένες επενδύσεις.
Μια επανάληψη του 2015, αν αυτή είναι όντως η πρόθεση του κ. Τσίπρα, είναι το μεγαλύτερο ρίσκο που παίρνει ο πρωθυπουργός, καθώς -όπως σημειώνουν στην αντιπολίτευση- αυτό που επιθυμεί η κοινή γνώμη είναι η επιστροφή στην κανονικότητα και όχι μια νέα κρίση, που θα γυρίσει τη χώρα πολλά χρόνια πίσω.
Κυρίως όμως, σημειώνουν στην Πειραιώς, η διαφαινόμενη μεγάλη ήττα του Αλέξη Τσίπρα στις ευρωεκλογές θα του στερήσει τη δυνατότητα να αναλάβει πρωτοβουλίες και ο σχεδιασμός πιθανότατα να ανατραπεί ολοσχερώς.
Κοντός ψαλμός αλληλούια…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου