Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Σαλιγκάρια με σπανάκι και πράσινα κρεμμυδάκια για εκλεκτικούς!


Ημέρες νηστείας και ειδικά για την Μ.Βδομάδα ένα πεντανόστιμο νηστίσιμο πιάτο . Κουραστικό βέβαια θέλουν πολύ δουλειά τα σαλιγκάρια πριν μπουν στο φαγητό , αλλά αξίζει τον κόπο.

Υλικά
70 Σαλιγκάρια αν είναι 100 η 50 δεν χάλασε ο κόσμος κάντε όσα έχετε μαζέψει η σας έχουν φέρει.
Υπάρχουν τα άσπρα και τα καφέ-μαύρα . Τα άσπρα σαλιγκάρια είναι πιό "καθαρά" απ τα μαύρα
 διότι τα μεν άσπρα είναι του βουνού τα δε μαύρα της βάλτας!
1 κιλό σπανάκι
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ξερό κρεμμύδι
1/3 από το ματσάκι άνηθο ( αν έχετε  μάραθο ακόμη καλύτερα αντικαταστήστε τον άνηθο με τον μάραθο)
1/3 από το ματσάκι μαιδανό
Λάδι
Ξύδι
Λεμόνι
Αλεύρι


Προετοιμασία
Καλό είναι το σκέλος του βρασίματος της προετοιμασίας να γίνει την προηγούμενη μέρα για να μην υπάρξει... κόπωση!

Βάζουμε τα σαλιγκάρια  σε νάιλον σακούλα τα ραντίζουμε με αλεύρι την δένουμε σφιχτά και να χρειαστεί βάζουμε και μία δεύτερη. Τα αφήνομε εκεί για τρεις μέρες. Η διαδικασία αυτή γίνεται για να καθαρίσει από μέσα το σαλιγκάρι.
Στην συνέχεια τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό και ξύδι  και τα πλένουμε πολύ καλά .4-5 νερά αλλαγή και πλύσιμο, τρίβουμε   και τα καύκαλα  αν έχουμε σκοπό να τα μαγειρέψουμε με τα καύκαλα.
Γεμίζουμε μία βαθιά κατσαρόλα με κρύο νερό και ρίχνουμε μέσα τα σαλιγκάρια .
Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας σε χαμηλή θερμοκρασία στην αρχή ούτως ώστε τα σαλιγκάρια να αισθάνονται χλιαρή θερμοκρασία και να βγουν από τα καύκαλα. Όταν δούμε ότι έχουν βγει από τα καύκαλα  ανεβάζουμε ψηλά την θερμοκρασία .
Τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά . Πετάμε το νερό τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε καινούριο προσθέτοντας μέσα μία φλυτζάνα ξύδι.Επαναλαμβάνομε την διαδικασία ξαφρίσματος 3 με 4 φορές για να ξαφρίσουν καλά..Τ α αποσύρουμε από την φωτιά και τα ξεπλένουμε πολύ καλά.
Σ αυτή την φάση του βρασμού είτε με ένα πιρούνι βγάζουμε από το καύκαλο το σαλιγκάρι μόνο το μπροστά μέρος αν θέλουμε τα σαλιγκάρια χωρίς το καύκαλο, είτε τα κάνουμε μισά μισά (μισά με καύκαλο μισά χωρίς) είτε τα αφείνουμε έτσι .
Επίσης κάνομε και την διαδικασία διαλογής ΄Οσα σαλιγκάρια δεν έχουν βγει από το κέλεφος τα πετάμε.Είμαστε πολύ σχολαστικοί σ αυτή την διαδικασία.
Τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα με το νερό και τα αφείνουμε να βράσουν άλλα 40 λεπτά.
Τα στραγγίζουμε και είναι έτοιμα να τα μαγειρέψουμε με όποιον τρόπο θέλουμε. Τηγανητά.. με σπανάκι.. με ρύζι.. η και σκέτα. Σήμερα θα τα μαγειρέψουμε με σπανάκι.

Καθαρίζουμε  και κόβουμε το σπανάκι (περίπου δύο δάχτυλα μήκος κάθε κόψιμο)
Το πλένουμε σε αρκετά νερά μέχρι να μην αφήνει χώμα στην λεκανη.
Καθαρίζουμε και χτυπάμε το κρεμμύδι στο multi
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομματάκια τα κρεμμυδάκια
Καθαρίζουμε πλένουμε και ψιλοκόβουμε το μαιδανό και τον άνηθο μάραθο.

Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι το αφείνουμε να κάψει λίγο και προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι
 να ροδίσει ,τα πράσινα κρεμμυδάκια ,  τον μαιδανό και τον μάραθο  να μαραθούν.
 Ρίχνουμε τμηματικά το σπανάκι και ανακατώνουμε μέχρι να μαραθεί και να "καθήσει".
Προσθέτουμε τα σαλιγκάρια και ανακατώνουμε.
Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό περίπου και μόλις πάρει βράσει ρίχνουμε αλάτι.
Αφήνουμε μέχρι να βράσει το σπανάκι και να μείνει με ελάχιστο ζουμί.
΄Οταν το σερβίρουμε στο πιάτο το περιχύνουμε με λεμόνι.
Συνοδεύτε με τυρί φέτα.
Καλή επιτυχία καλή σας όρεξη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου