Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Αποζημιώσεις και... προσλήψεις προσφέρει η κυβέρνηση στους ΟΤΑ

Την παροχή αποζημίωσης στους δημοτικούς συμβούλους για τη συμμετοχή στα Δημοτικά Συμβούλια, προβλέπει νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο εστάλη σήμερα στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες της χώρας προκειμένου να διατυπώσουν την άποψη τους στα πλαίσια διαβούλευσης. 
Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο ν/σ παρέχεται η δυνατότητα κατ’ εξαίρεσιν κατάργησης της συνάρτησης της παροχής αντιμισθίας των δημάρχων με το πληθυσμιακό κριτήριο.
Προβλέπεται, επίσης, η δυνατότητα και στους περιφερειάρχες να επεκτείνουν το ωράριο των εργαζομένων που έχουν σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου , αλλά και να μετατρέψουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. 
Επίσης η δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου επεκτείνεται δυνητικά και στους εργαζόμενους με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που εργάζονται στις Περιφέρειες. 
Εξάλλου, παρέχεται και στους Περιφερειάρχες η δυνατότητα ανάθεσης, σε καθαριστές/καθαρίστριες σχολικών, κτιρίων των οποίων το ωράριο έχει επεκταθεί, καθηκόντων καθαρισμού σχολικών μονάδων και πέραν αυτών, στις οποίες είχαν αρχικώς τοποθετηθεί. 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΣ προβλέπεται ότι: 
* Εισάγεται "η υποχρεωτική αποζημίωση των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων, εφόσον δεν λαμβάνουν αντιμισθία, για τη συμμετοχή τους σε ένα μέγιστο όριο συνεδριάσεων κάθε μήνα, το οποίο ορίζεται σε τέσσερις 
* Παρέχεται η δυνατότητα " κατ’ εξαίρεσιν κατάργησης της συνάρτησης της παροχής αντιμισθίας με το πληθυσμιακό κριτήριο, ενώ προβλέπεται η υποχρεωτική καταβολή αποζημίωσης στους δημοτικούς συμβούλους για τη συμμετοχή τους στα δημοτικά συμβούλια”. 
* "Δίνεται η δυνατότητα στους υπαλλήλους που έχουν αποσπαστεί (...), να αιτηθούν εκ νέου την απόσπασή τους, χωρίς να απαιτείται η παρέλευση τριετίας από τη λήξη της προηγούμενης απόσπασης. Επίσης, για τους ίδιους δικαιοπολιτικούς λόγους, προβλέπεται ότι αποσπάσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τα ανωτέρω, θεωρούνται νόμιμες 
* "Δίνεται η δυνατότητα και στους υπαλλήλους των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού να αποσπώνται ως ειδικοί σύμβουλοι – ειδικοί συνεργάτες και επιστημονικοί συνεργάτες Δημάρχου ή Προέδρου Συνδέσμου, για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία του Δημάρχου ή του Προέδρου του Συνδέσμου για την επικουρία του οποίου έχουν προσληφθεί”. 
* Προβλέπεται η δυνατότητα και στους περιφερειάρχες να επεκτείνουν το ωράριο των εργαζομένων που έχουν σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου , αλλά και να μετατρέψουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. 
* Προβλέπεται η παραπάνω ρύθμιση (σ.σ. Επέκτασης ωραρίου ) επεκτείνεται δυνητικά και στους εργαζόμενους με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, δεδομένου ότι και στην περίπτωση των εργαζομένων αυτών, οι λειτουργικές ανάγκες που κλήθηκαν να εξυπηρετούν μπορεί σε πολλές περιπτώσεις, να απαιτούν τη διάθεση περισσότερων ωρών εργασίας. 
* Δίνεται η δυνατότητα ανάθεσης, σε καθαριστές/καθαρίστριες σχολικών, κτιρίων των οποίων το ωράριο έχει επεκταθεί, καθηκόντων καθαρισμού σχολικών μονάδων και πέραν αυτών, στις οποίες είχαν αρχικώς τοποθετηθεί”.
Επίσης, στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως " η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για τις ανάγκες εκτέλεσης έργων με αυτεπιστασία υπήχθη σε ένα πολύπλοκο σύστημα επιλογής και διάθεσης προσωπικού, μέσα από ένα ετήσιο κυλιόμενο πίνακα ανέργων εγγεγραμμένων στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ., με εμπλοκή στη διαδικασία τόσο του εν λόγω Οργανισμού όσο και του Α.Σ.Ε.Π.
Ο σχεδιασμός και έλεγχος σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και οι αδυναμίες πρόβλεψης του συνόλου των αναγκών των Ο.Τ.Α. σε σχέση με την εκτέλεση των έργων (π.χ. απαιτούμενες ειδικότητες) κατέστησαν την προβλεπόμενη διαδικασία αναποτελεσματική και, ως εκ τούτου, στην πράξη ανενεργή, με αποτέλεσμα οι Ο.Τ.Α. να μην εξυπηρετούνται, αφού δεν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος πρόσληψης του προσωπικού αυτού. Με την κατάργηση της παρ. 6 του άρθρου 40, επαναφέρεται σε ισχύ το άρθρο 209 του ν. 3584/2007 (Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών Υπαλλήλων), το οποίο προβλέπει μία ευέλικτη διαδικασία, κατάλληλη για τις ανάγκη έγκαιρης και αποτελεσματικής κάλυψης των σχετικών αναγκών”.  
www. capital.gr 
Δημήτρης Κατσαγάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου