Περί το 60% των υπoχρέων έχει υποβάλει τη δήλωση του «πόθεν έσχες» για το 2017. Η προθεσμία λήγει το Σάββατο
και σύμφωνα με παράγοντες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), οι δηλώσεις αυξάνονται γεωμετρικά. Χθες, Τρίτη υποβλήθηκαν περί τις 15.000, ενώ προχθές Δευτέρα είχαν υποβληθεί περί τις 12.000.
Την περασμένη εβδομάδα, οι υποβολές δεν ξεπερνούσαν τις 800-1.000 ανά ημέρα.
Σύμφωνα με τους ανθρώπους της ΓΓΠΣ δεν αναμένεται να υπάρξει νέα παράταση στην υποβολή. Αυτό έγινε σαφές και προκύπτει από το γεγονός ότι απαιτείται Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη νέα παράταση. Και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει δημοσιοποιημένη σε ΦΕΚ μια τέτοια απόφαση, σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων «πόθεν έσχες» του 2017 έχει λάβει μέχρι τώρα δύο παρατάσεις.
Ως συνέπεια, από την ερχόμενη Κυριακή οι παραβάτες θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμα ύψους 150 έως 400 ευρώ, ενώ από τις 21 Νοεμβρίου 2017 και μετά, η παράβαση της μη υποβολής «πόθεν έσχες» θα συνιστά ποινικό αδίκημα. Υπενθυμίζεται ότι οι δηλώσεις του 2017 αφορούν τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν μέσα στο 2016.
Κατά την πρώτη χρονιά υποχρεωτικής υποβολής των δηλώσεων μέσω Διαδικτύου, υποβλήθηκαν 215.000 δηλώσεις. Από τους υπόχρεους δεν υπέβαλαν μόνον περίπου 5.000 δικαστικοί και υπάλληλοι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας προσέφυγαν πέντε δικαστικές ενώσεις κατά της σχετικής απόφασης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, με την οποία θεσπίστηκε η ηλεκτρονική υποβολή. Οι προσφεύγοντες επικαλέστηκαν για τη σχετική απόφαση λόγους αντισυνταγματικότητας και τον κίνδυνο διαρροής των προσωπικών τους δεδομένων.
Το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής των πέντε ενώσεων, αλλά η απόφαση, 8 μήνες μετά, δεν έχει καθαρογραφεί. Η αναμονή της έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ έχει κωλυσιεργήσει μέχρι σήμερα την υποβολή του πόθεν έσχες» κατά περίπου 3 μήνες. Και όπως διαφαίνεται αυτή θα γίνει πάλι χωρίς τους δικαστικούς. Ωστόσο, για να κλείσει η υποβολή, πρέπει στις επόμενες ημέρες να υποβληθούν 40.000-50.000 δηλώσεις ημερησίως. Παράγοντες της ΓΓΠΣ αναφέρουν ότι τα συστήματα της Γραμματείας είναι ικανά να σηκώσουν ακόμη μεγαλύτερο όγκο δεδομένων.
πηγη έντυπη καθημερινη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου