Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Αύριο Κυριακή 7/5/2017 τρέχουμε στην Αμφίπολη



Αύριο  Κυριακή  7-5-2015 θα διεξαχθεί ο Γ΄ Βρασίδειος Δρόμος με σύνθημα «Τρέχουμε στην Αμφίπολη γνωρίζουμε την ιστορία της»
Αφιερωμένη στον Σπαρτιάτη στρατηγό και πορθητή της Αμφίπολης Βρασίδα, είναι  η αθλητική διοργάνωση .
Το 422 πχ ο Βρασίδας νίκησε τους Αθηναίους, οι οποίοι είχαν εκστρατεύσει στην Αμφίπολη με επικεφαλής τον στρατηγό Κλέωνα, αλλά τραυματίστηκε θανάσιμα κατά την μάχη. Ετάφη στην Αμφίπολη, όπου στο εξής λατρευόταν ως ήρωας απελευθερωτής και οικιστής της πόλης. Ο ιστορικός Θουκυδίδης,
μολονότι ο ίδιος είχε εξοριστεί, επειδή ως Αθηναίος στρατηγός δεν κατόρθωσε να αποτρέψει την κατάληψη της Αμφίπολης από τον Βρασίδα, αναγνώρισε τον τελευταίο ως ανώτερο όλων των στρατιωτικών ηγετών της Σπάρτης και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θάρρος του, στην στρατιωτική του ιδιοφυία και στην ευγλωττία του. Αξιοσημείωτη είναι η επιμονή του Βρασίδα να τονίζει προς τους κατοίκους των πόλεων της Αθηναϊκής συμμαχίας ότι πήγαινε ως ελευθερωτής τους και ότι δεν είχε άλλη πρόθεση παρά να τους σώσει από τον Αθηναϊκό ζυγό. Οι διαβεβαιώσεις αυτές έβρισκαν ανταπόκριση τουλάχιστον σε ορισμένα στρώματα του πληθυσμού τα οποία αχταρούσαν να απαλλαγούν από την οικονομική αφαίμαξη που εφήρμοζε εις βάρος τους η Αθήνα. Η πολτική αυτή είχε ως αποτέλεσμα να περιβάλλεται ο Βρασίδας με αισθήματα συμπάθειας από τους πληθυσμούς των πόλεων που κατακτούσε. Χαρακτηριστική απόδειξη αυτών των αισθημάτων ήταν οι τιμές που δαψίλεψαν οι κάτοικοι της Αμφίπολης στον σπατριάτη στραηγό μετά τον θάνατό του λίγο έξω από την πόλη τους. Τον ενταφίασαν στην αγορά, δηλαδή στο κεντρο της πόλης, περιβάλλοντάς τον με τιμές ήρωα, τον ανακήρυξααν οικιστή της πόλης και θέσπισαν προς τιμήν του την εορτή των Βρασιδείων.
Το πρόγραμμα του 3ου Βρασίδειου Δρόμου έχει ως ακολούθως :
Στις  11 το πρωί θα δοθεί η εκκίνηση για τα 10χλμ ανδρών-γυναικών , στις 11.05 η εκκίνηση για τα 2.000μ Γυμνασίων-Λυκείων ανδρών-γυναικών και στις 12  για τα 1.300μ παιδιών δημοτικού .
Διοργανωτές είναι  Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Αν.Μακεδονίας-Θράκης με την συνεργασία της Εφορίας αρχαιοτήτων Σερρών, τον ΕΟΣ Ροδολίβους, τον Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Σερρών και με την υποστήριξη της ΔΗΔΕΚΑ του Δήμου Αμφίπολης
Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται 1.30 ώρα πρίν την εκκίνηση στην Γραμματεία των αγώνων.

Τα ιστορικά στοιχεία είναι από το http://www.hellinon.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου